ASTORGA

SÉTA EGY TÖRTÉNELMI VÁROSBANAstorga Castilla y León tartományban található. 12500 lakója van és rengeteg turisztikai látványosságal kecsgtet. A város eredete a romanizációval kapcsolható össze, ami i.e. az I. században kezdődött. Octavianus Augustus császár 15-ben a "Ciudad y augusta" címmel ajándékozta meg, ami annyit tesz, hogy Augustus császár korából származó város, majd később Plinio kalifa, a "Magnifica", azaz csodálatos jelzővel illette. A napoleoni megszállás alatt a francia katonák ostrom alá vették és kifosztották a várost. Santocildes tábornok bátorságát és katonáinak hőstettét az "El León y el Águila", azaz az oroszlán és a sas nevezetű emlékművel örökítették meg.

Az építészet
A város tervrajza középkori stílusú. Trapéz alakú római kori fal veszi körül.
Az építészeti remekművek közül kiemelkedik  a Santa María Katedrális, szögletes építése miatt, ami 3 hajóból áll, az egyik az ősi római talapzaton húzódik. A Városháza a León, Ponferrada és Valderas Városházaival együtt leóni polgári barokk stílusú építészeti példa.

Történelmi emlékművek
A kiemelkedő történelmi műemlékek mellett - Katedrális, Püspöki Palota - meg kell említenünk a Városházát, a Plaza Mayor és a Santocilde tereket, amik nagy turisztikai látogatottságnak örvendenek. Mindezekhez még hozzá kell tenni a régészeti ásatások során feltárt római kori maradványokat. 1984-ben újrakezdték a munkálatokat, melynek során felszínre került pl. a "római bazilika" vagy a "hévizi fürdő". A nemrég felújított Sinagoga Park a város egyik legérdekesebb része.
Érdemes meglátogatni a XI. századbeli Santa María katedrálist is, amit 1069-ben épített VI. Alfonz király. Ezt a XII. és a XIII. században felújították.

Kézművesipar és gasztronómia
Még működnek a városban, de mindenekelőtt a szomszédos San Lorenzo völgyben különböző képzőművészeti műhelyek, ahol kendőket, szőnyegeket és tapétákat gyártanak.
A gasztronómia területén kiemelkedik a "Cocido Maragoto", aminek a jellegzetessége, hogy a szokásostól eltérően fordítva tálalnak fel, a hússal kezdik, ami akár kétféle is lehet, ezt követi a csicseriborsó, a krumpli és a zöldség, majd a leves és végül a desszert, ami általában valamilyen tejszínhabos édesség. A halétel, az angolna a terület tradicionális étele, de híres a sörbetről is.

Astorga és a Fiesta
A Semana Santa /nagyhét/ regionális turisztikai érdeklődésű és nagy vonzerővel bíró ünnepség, ahol keveredik a kortárs és a XVII-XIX. századi hangulat. Nyolc vallási felvonulás emelkedik ki a 14-ből, amit a Fájdalmas Péntek /Viernes de Dolores/ és a Feltámadás Vasárnapja /Domingo de Resurrección/ között tartanak.


Vissza


Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 6
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Naptár
«  Április 2019  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930