MADRID, A VÁROS, AMI SOHA NEM ALSZIK
Egy nyaralás története, 2012. 09. 28 – 2012. 10. 07.


9. nap
Bikaviadal – Las Ventas

Ismét megpróbáltunk korábban kelni, persze nem sikerült. Ma volt a bikaviadal. Délután fél 2 körül indultunk el és mielőtt a San Bernardo-n lévő Noviciado metróállomáshoz mentünk volna, a közelében kerestünk egy gyorséttermet, ahol hot-dogot ettünk. Nem volt olyan finom, mint amit első nap ettünk, de azért elment. Ezután a 2-es metróval a Ventas megállóig utaztunk.

A viadal 17:30-kor kezdődött, de délután 2 óra körül már az arénánál voltunk. Azt olvastam a Las Ventas honlapján, hogy van egy bikaviadal múzeum is az épületben, ezt szerettük volna megnézni, ezért a korai érkezés. Sajnos nem találtuk meg, a Las Ventas zárva volt, mikor érkeztünk. Árultak „Las Ventas tour” néven jegyeket 25 euróért, azzal meg lehetett volna nézni az egész arénát, a belső helyiségekkel együtt, de kettőnknek 50 eurót már sokalltunk érte, úgyhogy ezt kihagytuk, bár nagyon szerettem volna. Valószínű a múzeumot is a tour során lehetett megtekinteni, de ezt nem tudom biztosan. A Google térkép az aréna mellett jelölte a múzeumot, ezért körbejártuk a Las Ventas környékét, de híre-hamva se volt ilyennek vagy csak a mi figyelmünket kerülte el. Az aréna hátsó részéhez érve erős bikaszagot lehetett érezni és a legyek is megjelentek, ebből arra következtettünk, hogy a bikák már biztosan az arénában vannak. Ahogy tovább sétáltunk láttuk is a bikaszállító teherautót, vagyis szerintünk az volt. Megtaláltuk a cuadrilla bejáratot is.


A bikákat szállító teherautó


A bikákat szállító teherautó


Az aréna a bikákat szállító teherautóval


A Cuadrilla bejárata

A Ventas aréna Spanyolország legnagyobb, a világ második leghatalmasabb bikaviadal arénája, mintegy 22 ezer érdeklődőt képes befogadni. Az arénát 1934 októberében avatták fel, bár már 1931-ben is tartottak itt jótékony célú bikaviadalokat. A neomudéjar épületet a hagyományos spanyol arénastílusban építették.
A Ventas arénán kívül több kisebb aréna is található a városban. Spanyol elnevezése - Plaza de los Toros, azaz a Bikák tere - onnan adódik, hogy a viadalokat korábban a városok közterein rendezték. Ez a szokás nem halt ki a mai napig sem: a Madridtól pár kilométerre található Chinchónban jelenleg is a főtéren rendezik a viadalokat.


A Las Ventas aréna, előtérben a Bikaviadal-emlékművel


Las ventas


A Las Ventas főbejárata


A Las Ventas főbejárataLas Ventas - a boltíves kapuk alatt engedik be a nézőket az arénába


Las Ventas


Las Ventas


Las Ventas


Az aréna előtti tér

Az aréna előtti téren 3 szobrot találtunk, mindegyik nagyon jól nézett ki, természetesen csináltunk róluk néhány fotót.


Bikaviadal-emlékmű a tér közepén


A Bikaviadal-emlékmű alsó része hátulnézetből


A Bikaviadal-emlékmű hátulnézetből


A Bikaviadal-emlékmű felső része


A Bikaviadal-emlékmű alsó része előlnézetből


Szobor Antonio Bienvenida tiszteletére


Szobor Antonio Bienvenida tiszteletére oldalnézetből


Egy torreádor, amint köszöntőt mond Dr. Flemingnek


Egy torreádor, amint köszöntőt mond Dr. Flemingnek


Dr. Fleming szobra


Egy torreádor, amint köszöntőt mond Dr. Flemingnek


Egy torreádor, amint köszöntőt mond Dr. Flemingnek


A torreádorok köszönete Dr. Flemingnek

Egy negyedik szobor a Las Ventassal szemben lévő falkerítést díszítette.


Bikacsorda az aréna falkerítésén


Közelebbről...


És ami mellette található...

Az aréna külső falán a bejárat közelében az Őszi Feria plakátja volt kiragasztva.


Az Őszi Feria plakátjai az aréna falán


Az Őszi Feria plakátja közelebbről

A téren árusok kínálták a portékáikat. Vettünk egy torreádor sapkát /persze nem igazi, csak dísznek használható/, egy bikaviadalos pólót, castañetát, kulcstartót, és francia kártyát, aminek a hátulját Finito de Cordobáról készült rajz díszíti.


Egy árus a téren


Szuvenirek


Olé, torero!

Amíg a kapunyitásra várakoztunk. leültünk egy padra az aréna előtt. Egy férfi ült mellettünk. Később egy idősebb férfi is odaült és szóba elegyedett a mellette ülővel. A viadalról beszélgettek. Mondta az idősebb férfi, hogy a tegnapi corrida nagyon rossz volt, az állatok gyakorlatilag használhatatlanok voltak és ma ugyanannak a tenyésztőnek a bikái lesznek. Na, ekkor már sejtettem, hogy akkor valószínűleg sok jóra nem számíthatok, de azért reménykedtem.
Jó fél órával a kezdés előtt nyitották a kapukat. Amíg várakoztunk, hogy beengedjenek, kaptam egy ingyenes újságot.


La voz de la afición, azaz a "Közönség hangja", ingyenes bikaviadal újság

Majd végül elindultunk a bejárat felé. Bent párnákat lehetett bérelni a kényelmesebb ülés céljából. Mi abban a hiszemben voltunk, hogy rendes székek lesznek, ezért úgy gondoltunk, hogy nem kell a párna. De mikor beléptünk a nézőtérre, láttuk, hogy sajnos beton ülések vannak, ráadásul nagyon hideg volt rajta ülni, de mivel a jegyünket már lekezelték, így már nem tudtunk kimenni párnáért. Legalábbis, féltünk, hogy nem fognak visszaengedni, ezért inkább maradtunk. Jobb híján az árusoktól vásárolt bikaviadalos pólót használtam e célra. A napos oldalra szólt a jegyünk, az alsó szektorba, bár nem értettem, hogy történhetett, mert emlékeim szerint én a középső szektorba vettem a jegyeket, de mindenesetre nem foglalkoztunk vele, örültünk, hogy viszonylag elől ülhetünk. Nagyon jól be lehetett látni onnét az arénát és egész közelről. A nap sem sütött a szemünkbe, mert pont oldalról ért és az ég is kezdett befelhősödni. Kicsit le is hűlt a levegő a kora délutáni meleghez képest. Nézők voltak szép számban, majdnem telt ház volt.


Az aréna belseje


A nézőtér


Telt ház

Ez volt az Őszi Feria 2. viadala. A fellépő torreádorok: Sergio Aguilar, Iván Fandiño és David Mora.
Végre elkezdődött a viadal és kiengedték az első bikát. Nagyszerű érzés volt, ahogy megpillantottam és láttam milyen hatalmas és erős egy ilyen állat.


Felvonulás a viadal előtt - picadorok


Felvonulás a viadal előtt


Felvonulás a viadal előtt

Sergio Aguilar kezdte a sort a torreádorok közül. Sajnos az első bika nem volt a legjobb és nem igazán tudott mit kezdeni vele, de azért láthattunk tőle néhány szép mozdulatot, pl. bemutatott 1-2 tafallera-t. A muletával is próbálta kihozni a bikából a maximumot, de az állat nem igazán volt partner hozzá. A végső szúrás szép volt, de sajnos nem volt elég, descabello-val kellett befejezni. A fellépését ováció fogadta, de semmi több. A negyedik bikával még kevesebb szerencséje volt. Csend.


Sergio Aguilar első bikája


A picador és a bika küzdelme


A picador és a bika küzdelme


Sergio Aguilar


Sergio Aguilar a muleta harmadában

Iván Fandiño jó formában volt, és kétségkívül a viadal legkiemelkedőbb alakja lett. Szép dolgokat láthattunk tőle mindkét bikával, bár nem volt könnyű dolga velük. Az elsővel való küzdelméért kapott egy fület, amit ugyan a közönség egy része kissé kétségbe vont, de szerintem megérdemelte. Az ötödik bikával is nagyon ügyesen bánt, sajnos a végső szúrás nem ment túl jó helyre, 2 descabello-val kellett befejezni, de még így is tehetett egy tiszteletkört az arénában.
David Mora első bikája a viadal legjobb bikája volt. Sajnos a torreádor nem tudta ezt kihasználni, nem volt túl jó formában. Fellépése előtt legalább 5 perc elment azzal, hogy a sapkáját eljuttassa a megfelelő helyre. Először nem találta hol ül az illető, akinek szánta, majd azért kellett ismét várni, hogy a nézők kezein keresztül végre eljusson a célhoz. A muleta szakaszt viszont gyönyörű molinetékkel kezdte, ráadásul térden állva. De talán ennyi az egész, amit ki lehet emelni. A végén csend fogadta. A viadal utolsó bikáját térdelve várta a bikaistálló előtt egy larga cambiada-val. Sajnos a bika elég rossz volt és a továbbiakban David Mora sem tudott vele mit kezdeni. A végére kicsit ellaposodott a viadal. Ismét csend fogadta a torreádor fellépését.
A picadorokról sajnos nem sok pozitívumot tudok írni róluk, nem igazán voltak a helyzet magaslatán.

Képeket csak az első bikáról csináltam, mert akkor alig láttam volna valamit a viadalból. Telefonnal viszont majdnem a teljes corridát rögzítettük. Azt csak tartani kellett, és közben tudtam nézni a viadalt is. Sajnos a videók nem lettek túl jó minőségűek, ezért itt nem is teszem közzé, ha esetleg valakit érdekel, az alábbi linken megtekintheti a Viva Toreros blogon:
Espanola Madridban - Las Ventas

Majdnem este 8 órakor lett vége a viadalnak. Kifelé menet még meglátogattam a női mellékhelyiséget, a falak ott is torreádorok plakátjaival voltak teleragasztva. Nagyon jól nézett ki.
A viadal után visszautaztunk a 2-esmetróval a Noviciado megállóig és lesétáltunk a Plaza Conde Torenora, ahol már többször felkeltette a figyelmünket egy arab étterem. Sajnos ahogy benéztünk az ablakon láttuk, hogy teljesen telt ház volt, így a mellette lévő indiai étterembe mentünk be. Nagyon jól nézett ki belülről, igazi indiai hangulatot árasztott a berendezés és az étterem díszítése. A pincér egy asztalhoz invitált minket, majd hozta az étlapot. Az ételek nevei persze indiai nyelven voltak feltüntetve, de azért spanyolul mindegyikhez le volt írva, hogy miből van. Végül a napi menüre esett a választásunk, ami fejenként 22 euró volt. Az első fogás egy vékonyra sütött kenyérféleség volt, az állaga a sajtostallérhoz hasonlított, csak akkora méretű volt, mint egy kistányér, ízre pedig fűszeres. Háromféle szószt hoztak hozzá, az egyik ilyen fűszeres valami volt, a másik kettő a lekvárhoz hasonlított, nekem egyik sem ízlett igazán, a kenyér meg aztán főleg nem. A második fogás egy tésztába csomagolt krunpliféleség lehetett, salátával tálalták fel. Az finom volt. Utána hozták a fűszeres csirkehúst, ami még sercegett az edényben. Sült hagyma és citrom volt mellette. Ez ízlett a legjobban. A következő fogás 2 ételből állt, az egyik borjúhús lehetett, a másik szerintem csirke, aminek nagyon édes volt a szósza, amúgy meg lehetett enni. Utána jött a desszert, ez is kétféle volt, az egyik fagyi, ami banánból lehetett, a másik egy gömb alakú émelyítően édes süteményféleség, na ez nem ízlett. Összességében azért jó kis vacsora volt.
Miután visszatértünk a szállásra összepakoltuk a cuccainkat, hiszen másnap hazautaztunk.


Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 6
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Naptár
«  Április 2019  »
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930