MADRID
A VÁROS, AMI SOHA NEM ALSZIK

Egy nyaralás története, 2012. 09. 28 – 2012. 10. 07.


Madrid Spanyolország közigazgatási, politikai, közlekedési és nem utolsó sorban kulturális központja. II. Fülöp akaratából az ország mértani középpontjában, a Mezetán, átlagosan 665 m tengerszint feletti magasságban fekszik. A körülbelül 3 millió lakosával az ország legnagyobb városa. Éghajlata szeles, száraz, környéke sivár. A gyengén csörgedező Manzanares nem oldja meg a nagyváros vízellátását. Az a közmondás járja, hogy Madridban a 9 hónapos telet 3 hónap pokol váltja fel. Mégis a sok szép park és a nagyvárosi élet Madridot kellemes várossá varázsolja.
Régészeti leletek szerint már az őskorszakban lakott volt. A keltibérek nagyon kevés, a rómaiaik szinte semmi értékelhető nyomot nem hagytak. Madrid igazi története a mórokkal kezdődött, akik II. Abdar-Rahman uralkodása alatt kettős városfalrendszerrel erősítették meg, s őrtornyokból figyelték a keresztény seregek mozgását.
932-ben II. Ramiro serege a falait lerombolta, a települést elfoglalta és kifosztotta. VI Alfonz foglalta vissza végérvényesen a móroktól 1103-ban.
Fővárosi címet 1561-ben kapott, amikor is II. Fülöp egy világbirodalom középpontjává nyilvánította és ezzel rohamosan megindult a város fejlődése. Az örökösödési háború után Madrid fénye lehanyatlott, s csak V. Fülöp, a Napkirály unokája hozott újra pezsgést a városba.
Nevének eredetéről a mai napig vitatkoznak. Egyes vélemények szerint a kelta, illetve a keltibér Magerito /nagy híd/ szóból származik a Madrid név. Más vélemények szerint pedig a vizigótoknak és az araboknak köszönhetjük a nevét, az előbbiek Matrice-nak, a vizek anyjának, utóbbiak Mayritnak /Mageritnak/ hívták. Az arabok gyakorlatilag a vizigót szót egészítették ki az -it végződéssel, ami arabul helyet jelent. A várost a keresztények Matritnak nevezték, ebből származik a jelenlegi Madrid szó.

A következőkben egy 10 napos madridi nyaralás emlékeit szeretném megosztani a kedves olvasókkal. Minden, ami alább olvasható személyes élmény és tapasztalat nyomán íródott. /A képek nagyíthatók, a következő módon: az egérmutató álljon a kép területén, majd jobb egérgomb megnyomása után válasszuk ki a "kép megjelenítése" opciót./Körkérdésünk
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 6
Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Belépés
Naptár
«  Május 2024  »
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031